Anbefalte Programmer

Programmene i denne lista er enten freeware, sharware eller veldig billige i forhold til nytten.

 

AVI Codec

For å finne ut hvilken kodek som er brukt i en mediafil. Kan være av uvurderlig nytte når du skal ha ut video fra en fil og ikke får spilt den av. AVI Codec finner ut hvilken kodek du trenger for å spille den av. I tillegg får du info om framerate, størrelse på bildet etc.

 

GSpot

Et alternativ til AVI Codec. Dette Windows programmet vil også analysere videofila og gi deg en rapport.

 

Handy Backup

Billig og enkelt å konfigurere. Når du jobber med et prosjekt i mange uker er det livsviktig å ha en innarbeidet backup rutine. Dette programmet kan kjøre automatisk ved intervaller, eller du kan starte det manuelt.

 

DVD Decrypter

Helt genialt program til ripping av DVD-er når eneste mulighet til å få med stoff er å ta det fra en eksisterende DVD. Fjerner kryptering og gir deg tilgang til VOB-filene. Kan splitte lyden til egen strøm. Helt uvurderlig program til å plukke ut biter fra en DVD og bruke på nytt i en annen, uten rekomprimering. Ikke helt selvforklarende og intuitivt program dessverre. Men du finner diverse guider på nettet. Her er en guide til å bruke DVD Decrypter med Encore.

 

CD-DA X-tractor

For å rippe CD-lyd til WAV-filer uten kvalitetstap. WAV-filer kan brukes i alle redigeirngsprogrammer. Fint program å ha for å få best mulig kvalitet på CD-musikk som brukes i filmen.

 

Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer

Gjør det mulig å se thumbnails av Camera RAW filer fra Nikon og Canon, åpne dem, og lagre som TIF eller JPG bilder.

 

PsIcon.dll

Photoshop CS gir deg ikke Thumbnails i Windows. Men Photoshop 7.0 gjorde det. Linken her er til en zip fil som inneholder psicon.dll fra Photoshop 7.0, en html fil med bruksanvisning, og en registerfil som automatisk oppretter gyldige linker i registeret. Registerfila har jeg tilpasset til norsk Windows XP. Bruk den på eget ansvar.
Superenkelt å gjøre: Du putter .dll fila i en mappe, dobbeltklikker .reg fila, klikker OK, og du ser thumbnails av Photoshop bilder igjen!

 

StuffIt

Når du får komprimerte filer fra Mac-folk får du åpnet dem.

 

AVS Video Tools

Ikke gratis, men forholdsvis billig. Hjelper deg å konvertere mellom forskjellige videoformater. Konverterer til og fra DV, AVI, DivX, XviD, MPEG 1,2,4, DVD, VCD, VOB, MP4, 3GP, MOV, WMV, RM, SWF, H.263, H.264, DVR-MS

 

DivX Codec

Mange er glade i DivX filer. Noen ganger finnes en tutorial bare i DivX format. Da må du ha kodeken for å få spilt fila.

 

Huffyuv Codec

En gratis lossless codec som er kjapp og pålitelig. Kan redusere størrelsen på dine AVI filer drastisk uten kvalitetstap. Maskinen som skal spille av filen må selvfølgelig også ha Huffyuv installert.

 

VLC Media Player

Spiller mange formater uten å klusse med ting. Omgår også DVD-spilleres låsing til soner.

 

Registry Compressor Pro

Når du prøver ut diverse programmer, oppgraderer, avinstallerer og herjer, så blir registeret fragmentert. Registry Compressor hjelper deg å få fart på PC-en igjen.

 

dBpowerAMP Music Converter

Konverterer til og fra diverse lydformater. Jeg bruker det til å konvertere ukurante formater til et mer gangbart format. Kjekk å ha når du får lydfiler du ikke klarer å spille av.

 

Google Desktop

For å finne igjen forskjellige versjoner av filer på PC-en din. Når du har et par terrabyte med lagringsplass er det ikke alltid du har full oversikt over hvor alt er. Google Desktop Search finner filer på hundredels sekunder.

 

Mp3tag

For å redigere tags på Mp3 filer.

 

FoxIt Reader

Leser PDF filer mange ganger så kjapt som Adobe Reader, og stjeler nesten ikke krefter fra PC-en. Mindre enn en MegaByte stort program! Trenger ikke å installeres. Starter på mindre enn et sekund!

 

FLV Player

En kjekk liten gratis sak som spiller av FLV filer (Flash Video).